Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber 1900 yıllık çeşme yeniden ayakta

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
65ac5eba68728a72981eed24.jpg

Metin Ercihan | ercihanmetin@gmail.com-Laodikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, hem Roma hem de Laodikeia’nın gücünü simgeleyen Anıtsal Çeşme’de (Nymphaeum) 30 satırlık “su yasası” bulunduğunu; bu yazıtta kentteki su kullanımı, temizliği, hattın korunması, dağıtımı ve kurallara uymayanlara verilecek cezalar hakkında önemli bilgiler yer aldığını kaydetti. Çeşmenin İmparator Traianus Dönemi’nde (M.S. 98-117) M.S 113-115 yıllarında inşa edildiğini belirten Şimşek, çeşmenin mimari özellikleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Tek katlı hareketli cephe düzenlemesine sahip olan cephenin önüne yapılan geniş meydan ile birlikte tasarlanmış bir yapı olan Anıtsal Çeşme, dışta kareye yakın dikdörtgen planlı yaklaşık 11,00x9,30 metre ölçülerinde ve içte 7,55 metre çapında olan apsidal ana havuzu olan, M.S. 1. yüzyılın sonunda Roma İmparatorluğunda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan içte apsidal havuz ve sütunlu galerinin hareketlendirdiği bir cepheye sahip. Önde havuz içinde iki yanda dört adet granit, iki adet bantlı traverten ve altı adet mermer sütunlu ve alınlıklı cephesi ile yarım daire havuz bulunmakta. Ayrıca Anıtsal Çeşme’nin dört tarafı çeşme havuzlarıyla çevrilmiş bir şekilde bizleri karşılıyor.”

65ac5e9b68728a72981eed22.jpg

Kazı çalışmalarının ardından Anıtsal Çeşme’ye ait buluntular bu şekildeydi.

Restorasyon

Restorasyon çalışmalarını büyük bir titizlik ve özenle gerçekleştirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Şimşek, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında apsidal havuzu oluşturan traverten bloklarda gerekli olan sağlamlaştırma çalışmaları, havuz duvarı üzerinde çok azı kalabilen meander süslemeli stylobatların restore edilmesi, mermer mimari blokların kırıklarının birleştirilmesi, eksik olanların ise pantograf tekniği ile özgün malzeme kullanılarak tamamlanması, alınlıkların arşitrav-frizlerinin arka kısmında beden duvarlarına oturtacak olan bölümlerinin yapılması gibi uzun bir restorasyon süreci yaşandığını belirtti. Şimşek, Anıtsal Çeşme’de ince çalışmaların tamamlanmasından sonra orijinalde olduğu gibi ana alınlık içine İmparator Traian ve Dacialı esirden oluşan heykel grubunun yerleştirildiğini dile getirdi. Ayrıca bu yapının anıtsal çeşmesi apsidal havuzuyla ayağa kaldırılan tek örnek olduğunu vurguladı.
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler