Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber ABD'li bilim insanı: 'Mükemmel çay, tuzla demlenmeli'

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
65b26d8b1070e9a3b8265e84.jpg

Türkiye’de olduğu kadar İngiltere’de de çayın sosyal hayatta önemli bir yeri var ve iki ülke halkı da önemli çay tüketicisi ülkeler arasında yer alıyor. Buna karşın Amerikan toplumu bu özelliği ile bilinmiyor. Ancak ABD’li bir bilim insanı oldukça tartışmalı bir malzemeyle, mükemmel çayın gizemini çözdüğü iddiasını ortaya attı. Profesör Michelle Francl, en iyi çayın “tuzla” demlendiği savını ortaya atması sonrası diplomasi de devreye girmek zorunda kaldı.

İngiltere’den yükselen tepkiye karşı Londra’daki ABD Büyükelçiliği açıklama yaptı. Açıklamada, “İngiltere’nin güzel halkının yüreği ferah olsun; çaya tuz atmak gibi akla hayale sığmayacak bir düşünce resmi ABD politikası değildir. Hiçbir zaman da olmayacaktır” denildi.

Büyükelçilik esprili diplomatik mesajını, “ABD Büyükelçiliği çayı doğru şekilde yapmaya devam edecek. Mikrodalgada ısıtarak” ifadesiyle bitirdi. Pennsylvania’daki Bryn Mawr Üniversitesi’nden Prof. Francl, amacının diplomatik kriz yaratmak olmadığını söyleyerek kendini savunuyor.

Haberin yayılması sonrası elektronik posta yağmuruna tutulduğunu söyleyen Francl, “Bu kadar çok insanın çaylarındaki tuzu konuşacaklarını düşünmemiştim” diyor.

ÇAYA TUZ ATMA FİKRİ NEREDEN ÇIKTI?​


Görünen o ki bu ilk kez ortaya atılan bir fikir değil. 8. yüzyıla ait Çin eserlerinde de çaya tuz konulduğu anlatılıyor. Francl da söylediğine göre bu eserleri inceleyerek reçetesini mükemmelleştirdi. Kimyager, fark yaratmayacak miktar tuz kullanımı ile demlenen çaydaki acılığın dengeleneceğini savunuyor:

Francl, “Bu şeker atmakla aynı şey değil. Sanırım insanlar tuz tadını alacaklarını düşünüyorlar” diyerek de çekincelere yanıt veriyor. Bilim insanı “Çayın Kimyası” adını verdiği kitabında bu tarife yer veriyor ve araştırması ile önyargılı olunmaması çağrısını yapıyor.

“İçinizdeki bilim insanını dinleyin” çağrısını da yapan bilim insanı, çay severlere mutfaklarında bunu deneme mesajı veriyor.

10 yaşında annesi ilk kez ona çay demlediğinden bu yana bu içeceği çok sevdiğini söyleyen Profesör Francl, poşet yerine de yaprak çay ile demlemeyi öneriyor. France biraz limon suyu sıkılmasının da yüzeydeki tortuyu alacağını söylüyor. Çayın kitabını yazan profesör çayı sıcak tutmak için kısa bardaklar kullanılmasını da öneriyor.

Francl, en başta yapılmaması gerekenler arasında ise çayın mikrodalgada ısıtılmasını sayıyor. Bu şekilde yapılan çay daha az sağlıklı ve daha az lezzetli oluyor. ABD’de çayı mikrodalgada yapmak “oldukça yaygın” bir alışkanlık.

Parkta yürüyüşe çıktı, milyoner oldu! Nasıl yaptığını anlatınca dünyada manşet oldu
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler