Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber Arkeosismolojide anadolu farkı

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
65d2b387530cb6da5d81c1de.jpg

Burak Demirbaş | burakdemrbs@gmail.com-Dokuz Eylül Üniversitesi, Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Öktem Sümer, Türkiye’nin birçok noktasındaki arkeolojik alanlarda deprem araştırması yürüttü. Orta Anadolu’da, Hitit yerleşimlerinde ve özellikle Hattuşa’da çalışmalar yaptığını belirten Öktem Sümer, çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: “Burada Prof. Dr. Mahmut Drahor’un ismini anmak istiyorum. Kendisi arkeojeofiziği Türkiye’ye getiren ve yapan ilk bilim insanıdır. İkimiz birlikte çalışmaya başladık. Hattuşa’da, Sardis’te, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi yerleşkelerde çalışmalarda bulunduk. Buna Antakya da dâhil. Depremden bir sene önce Antakya’daki Tell Tayinat gibi yerlerde arkeosismolojik gözlemlerimiz oldu. Buradaki deprem izlerinde 6 Şubat depremlerinden sonra bölgeye giderek, değerlendirme fırsatı yakaladık. 6 Şubat’ın yarattığı etkilerle, Tell Tayinat ve Tell Aççana’da gerçekleşmiş deformasyonları, oradaki müze otel deformasyonları ile karşılaştırdık.”

Ölüdeniz etkisi

“Antakya’daki antik kentlerdeki deformasyonlarla, 6 Şubat’ın yarattığı deformasyonları birbirleriyle kıyasladığımızda, 6 Şubat depremlerinden daha farklı bir deformasyon deseni olduğunu gördük” diyen Sümer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ölüdeniz Fayı’nın Antakya’da, özellikle güneyindeki arkeolojik alanlarda, 6 Şubat depremini oluşturan Doğu Anadolu Fayı’ndan daha fazla etki yarattığıyla ilgili bir ön değerlendirme yapmamıza sebebiyet verdi. Özetle Ölüdeniz Fayı’nın burada daha fazla etkili olduğunu gösteriyor. Ölüdeniz Fayı’nın yakınlık açısından ve fayın üstünde olması nedeniyle, Antakya’nın özellikle arkeolojik alanlarının, daha fazla etkilendiği yönünde bir ön değerlendirme yapabiliriz.”

65d2b32b530cb6da5d81c1db.jpg

Doç. Dr. Öktem Sümer, Türkiye’nin birçok noktasında arkeolojik alanlarda deprem araştırması yürüttü.

Harita çıkarıldı

Türkiye’nin 1840 yılından itibaren tüm arkeosismolojik haritasını çıkarttıklarını ve bu çalışmayı yakında yayımlayacaklarını belirten Sümer, şu bilgileri verdi: “Bir yazılım geliştirdik ve bundan sonra yapılacak her arkeosismolojik çalışma, buraya yüklenecek. Dünyadaki en iyi envanter oldu. Bizim iddiamız şu, arkeosismolojik anlamda dünyanın en iyi yeri Anadolu’dur. Yunanistan’a gittiğiniz zaman hep Helenistik Dönem ve sonrası depremler çalışılır. Ama bizim ülkemiz Prehistorya’dan başlayarak depremden etkilenen çok fazla alan olduğu için, arkeolojik olarak farklı kültür katmanlarında, farklı depremleri yakalayabiliyoruz. Ülkemizin böyle eşsiz ve avantajlı bir tarafı var” diye konuştu.
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler