Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber Besin değerini artırmanın basit ve sağlıklı yolu: Filizlendirme

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
637095ad86b2443780cf5702.jpg

Filizlendirme, baklagil, tahıl, tohum, çekirdek ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin çimlenmeye başlaması sürecine deniyor. Yenebilir bütün tahıllar, tohumlar, baklagiller, sert kabuklu yemişler ve ayçekirdeği gibi bazı çekirdekler filizlendirilebilir. Filizlendirme, besinlerin vitamin, protein ve enzim değerlerini artırıyor. Ayrıca bu besinler filizlendirildiğinde, sindirim enzimleri bakımından oldukça zengin hale gelerek sindirimleri de kolaylaşıyor. Ayrıca, filizlendirme işlemi ile birlikte bu besinlerin antioksidan kapasiteleri ve emilim düzeyleri de artıyor ve gluten içerikleri azalıyor. Filizlendirilmiş yiyecekler, tek başına yenilebildiği gibi salataların ve yemeklerinizin içine de katarak daha besleyici yemeklere de imkan sunuyor.

FİLİZLENDİRME NASIL YAPILIR?

Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, filizlendirme işleminin üç aşamada gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

Alıntı Metni

6370962686b2443780cf5705.jpg


FİLİZLENDİRME SÜRELERİ NE KADAR OLMALI?

· Arpa:
 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. (Kabuksuz arpa)

· Karabuğday: 15-20 dakika suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. (Kavrulmamış karabuğday)

· Yulaf: 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. (Kabuksuz yulaf)

· Kinoa:  2-4 saat suda bekletilir. Yaklaşık 12 saatte filizlenir.

· Pirinç:12-18 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. (Kahverengi işlenmemiş pirinç)

· Çavdar: 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir.

· Badem: 10-14 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. (Kavrulmamış, çiğ badem) Filizlendirme ve saklama süresi 2 günü geçmemelidir.

· Nohut: 12-18 saat suda bekletilir, filizlenme 1,5 gün ya da daha fazla.

· Çemen otu: 8-14 saat suda bekletilir, 18 saatte filizlenir.

· Susam: 8-14 saat suda bekletilir, 1-1,5 günde filizlenir. (Kavrulmamış susam) Filizlendirme ve saklama süresi 1,5 günü geçmemelidir.

· Ayçekirdeği: 8-14 saat suda bekletilir, 18 saatte filizlenir. (Kavrulmamış çekirdekler) Suda bekletme süresinin sonunda kabukları ayıklanır.

· Mercimek: 8-14 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. (Kırmızı, siyah ya da yeşil mercimek) Küçükler daha hızlı filizlenir.

· Börülce: 12-14 suda bekletilir, 1 günde filizlenir.
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler