Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber Gökten yağmur gibi et yağdı! Altında yatan sebep çok başkaymış

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
6340138586b247423458b357.jpg

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr -ABD'nin Kentucky eyaletinde yaşayanlar 1876'da sebebi hâlâ bulunmayan bir olaya tanık olacağından habersizdi. Kasabadaki insanlar geçim derdiyle boğuşuyor, gündelik işleriyle ilgilenerek hayatlarına olağan akışında devam ediyordu. Allen Crouch da o kişilerden biriydi. Crouch, güneşli bir mart günü verandasında sabun yapıyordu. Ancak bir anda kasabadaki herkes tarihe geçecek bir ana şahit oldu. Crouch, verandasında sabun yaparken gökten et olduğunu düşündüğü tuhaf nesneler yağdığını fark etti ve hayatının şokunu yaşadı.

6340139286b247423458b35b.jpg


HER YER ETLE KAPLANDI


Et yağmuru bittiğinde, 100 metreye 50 metrelik bir alan neredeyse tamamen irili ufaklı et parçalarıyla kaplandı. Haber tüm kasabaya hızlıca yayıldı. Böyle bir olaya daha önce rastlamayan birçok kişi birbirinden farklı yorumlar yapmaya başladı. Kasabanın rahibi başta olmak üzere birçok kişi bunun göklerden gelen bir işaret ya da bir uyarı olduğuna inandı. Teoriler devam ederken bilim insanları bu konuyu incelemeye aldı. Etin tadına bakmaya cesaret edebilenler bu etin muhtemelen kuzu, dana ya da geyik eti olduğunu iddia etti. Ancak aralarında bulunan bir avcı etin çok yağlı olduğunu bu kadar yağlı bir etin sığır eti olamayacağını, olsa olsa ayı eti olabileceğini söyledi. Bilim insanlarının et hakkında ilk açıklamaları isebir atın ya da bir bebeğin akciğer dokusu olduğu yönündeydi.

Alıntı Metni

634013c386b247423458b364.jpg


BİR TÜR BAKTERİ OLABİLİR MİYDİ?

New York Times ekibinden Harrison Gill, iddia edilen et yağmurundan bir gün sonra olay yerini ziyaret etti. Çitlerden dışarı çıkıp etrafa saçılan eti incelediğinde iri parçalardan çoğu yaklaşık 5 cm uzunluğunda kare parçalardan oluşuyordu.Düştüklerinde söylenene göre tazeydiler ancak bütün gece dışarıda bırakıldıklarından dolayı kurumuşlardı.Ancak etlerin gizemi bir türlü çözülemiyordu. Bu etler sığır mı geyik mi yoksa ayı eti miydi? Bu etlerin ne eti olduğunu merak eden Kentucky sakinleri numune alıp yakınlardaki kimyacılara ve üniversitelere gönderdi.Louisville Üniversitesi'nden bir kimyacı etlerin gerçekte koyun eti olduğunu söylüyordu. Ancak başka bir kimyacı bu sonuca karşı çıkıp kesinlikle koyun eti olmadığını belirtmişti.

Başvurmadan kazandı

Bu etlerin gizemi neyde saklıydı? İlk bilimsel açıklama olaydan yaklaşık üç ay sonra Leopold Brandeis adında meraklı bir araştırmacıdan geldi. Gliserin içinde korunmuş bazı örnekleri alıp analiz ettiğini söyleyen Brandeis bunların aslında et olmadığı yönünde herkesi şaşırtan bir açıklama yaptı.Brandeis, o yıl ABD'nin en ünlü bilim dergilerinden biri olan 'Scientific American'da yayınlanan makalede konuşulan olayın konuya açıklama getirdiğini söylüyordu. Leopold'un açıklamasına göre bu durum yağmur yağdığında 'Nostoc' isimli bir siyanobakterinin yarı saydam jöle benzeri bir kütleye dönüşmesi şeklinde açıklanabilirdi. Kuruduğunda çok göze çarpmayan bakteri, esinti ve yağmur sonucu et gibi görünüyordu. Brandeis, bu bakterinin tadının kurbağa ya da tavuk budu gibi olduğunu ve yağmur yağdığında Crouch'un evinin üzerine düşmüş olabileceğini söyledi.Ancak Brandeis o gün havanın tamamen berrak olduğunu plana katmamış gibi görünüyordu.

634013df86b247423458b366.jpg


NEDEN ET YAĞMIŞTI?

Brandeis'in teorileri çürüyünce Dr. JWS Arnold, Brandeis'in verdiği örnekleri inceledi.
Arnold bunların bir tür hayvan kıkırdağı ve akciğer dokusundan oluştuğunu düşünmüştü. Alanlarında önemli çalışmalar yapan bilim insanları bu etleri incelediler. Kimi akciğer dokusu olduğunu kimisi de kas dokusu ve kıkırdaktan yapıldığını doğruluyordu. Ancak etin ne eti olduğuna odaklanırken bu yağmurun nasıl gerçekleştiğini düşünmeyi unutmuşlardı. Bundan sonra bilim insanları etin cinsini bulmak yerine daha çok bu olayın nasıl gerçekleştiğine kafa yormaya başladılar.

Alıntı Metni

'AKBABALARIN KUSMUĞU' TEORİSİ

Araştırmalar devam ederken Louisville Üniversitesi'nden bir kimyacı, günümüzde dahi doğruluğu yer yer kabul edilen teorisini ortaya koydu. Kimyacıya göre Kentucky et yağmurunun nedeni, tam o anda kasabanın üzerinden geçmekte olan kalabalık bir akbaba sürüsünün aynı anda kusmasıydı.Akbabaların kapasitelerinden fazla yediklerinde midelerini rahatlatmak için kustukları zaten biliniyordu. Bir akbaba kusmaya başladığında insanlarda olduğu gibi diğer akbabaların da midesi bulanıp kusabildiği de gözlemlenmişti. Bu da insanların neden farklı et olduğunu söylediklerini açıklıyordu. Çünkü etler, farklı etleri yiyen farklı akbabalardan geliyordu. Ancak etlerin taze olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu teori de içinde yer yer eksiklikler barındırıyordu.

Nihayetinde, tanıkların ifadelerinin tamamen doğru olduğundan emin olunamayacağı için Kentucky et yağmuruna neyin sebep olduğunu asla kesin olarak bulunamadı. Et örneklerinden bir tanesi ise şu anda Kentucky'deki Transilvanya Üniversitesi'nde sergileniyor.

5 'görev' verip 100 lira istediler!
Sıkıntı var!
İşte şartlar...
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler