Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber İltihaplanmaya sebep olabilecek besinler

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
62dd273a86b24517ccf65c08.jpg

Şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu

Sofra şekeri (sakkaroz) ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS), Batı diyetinde iki ana ilave şeker türüdür. Şeker % 50 glikoz ve % 50fruktozdur, yüksek fruktoz mısır şurubu, % 45 glikoz ve% 55 früktoz ile ilgili iken. Eklenen şekerlerin zararlı olmasının nedenlerinden biri, hastalığa yol açabilecek inflamasyonu artırabilmeleridir. Bir çalışmada, yüksek sükroz diyetleri ile beslenen fareler, kısmen şekere inflamatuar yanıt nedeniyle akciğerlerine yayılan meme kanseri geliştirdi. Başka bir çalışmada, yüksek şeker diyetiyle beslenen farelerde omega-3 yağ asitlerinin anti-enflamatuar etkileri bozulmuştur.

Meyve ve sebzelerde az miktarda fruktoz vücut için iyi olsa da, ilave şekerlerden fazla miktarlarda tüketmekzararlıdır. Çok fazla fruktoz tüketmek obezite, insülin direnci, diyabet, yağlı karaciğer hastalığı, kanser ve kronik böbrek hastalığı ile ilişkilidir. Ayrıca, araştırmacılar fruktozun kan damarlarınızı kaplayan endotelyal hücrelerde iltihaplanmaya neden olduğunu ve bu da kalp hastalığı için bir risk faktörü olduğunu gösterdi. Yüksek fruktoz alımının benzer şekilde farelerde ve insanlarda birkaç inflamatuar markeri arttırdığı gösterilmiştir.

İlave şeker oranı yüksek gıdalar arasında şeker, çikolata, alkolsüz içecekler, kekler, kurabiyeler, çörekler, tatlı hamur işleri ve bazı tahıllar bulunur.

Yapay trans yağlar

Yapaytrans yağlar yiyebileceğiniz en sağlıksız yağlardır. Daha katı bir yağın stabilitesini sağlamak için sıvı olan doymamış yağlara hidrojen ekleyerek üretilirler. İçerik etiketlerinde trans yağlarkısmen hidrojenlenmiş yağlarolarak listelenir. Çoğumargarintrans yağ içerir ve raf ömrünü uzatmak için genellikle işlenmiş gıdalara eklenir.

Süt ve ette bulunan doğal olarak oluşan trans yağların aksine, yapay trans yağların iltihaplanmaya neden olduğu ve hastalık riskini arttırdığı gösterilmiştir. HDL (iyi) kolesterolü düşürmenin yanı sıra trans yağlar, kalp hastalığınız için bir risk faktörü olan arterlerinizi kaplayan endotel hücrelerinin işlevini bozabilir. Yapay trans yağların tüketilmesi, C-reaktif protein (CRP) gibi yüksek seviyelerde enflamatuar belirteçlerle bağlantılıdır. Bir çalışmada, yüksek trans yağ alımını fazla olan kadınlar arasında CRP seviyeleri% 78 daha yüksekti.

Aşırı kilolu yaşlı kadınları içeren randomize kontrollü bir çalışmada, hidrojene soya yağı, enflamasyonu palmiye ve ayçiçeği yağlarından önemli ölçüde daha fazla artırdı. Sağlıklı erkeklerde ve yüksek kolesterol seviyesine sahip erkeklerde yapılan çalışmalar, trans yağlara yanıt olarak inflamatuar belirteçlerde benzer artışlar ortaya koymuştur. Trans yağ oranı yüksek gıdalar arasında patates kızartması ve diğer kızarmış fast foodlar, bazı mikrodalga patlamış mısır çeşitleri, bazı margarinler, paketlenmiş kekler ve kurabiyeler, bazı hamur işleri ve etikette kısmen hidrojenlenmiş bitkisel yağları listeleyen tüm işlenmiş gıdalar bulunur.

Rafine karbonhidratlar

Gerçek şu ki, tüm karbonhidratlarsorunlu değildir. Eski insanlar, binlerce yıldır ot, sebze ve meyve şeklinde yüksek lifli, işlenmemiş karbonhidrat tükettiler. Problem rafine karbonhidratlarda, yüksek miktarda rafine karbonhidratları tüketmek iltihaplanmaya neden olabilir. Rafine karbonhidratlar da liflerinin çoğunu uzaklaştırmıştır.Lif dolgunluğu arttırır, kan şekeri kontrolünü iyileştirir ve bağırsaklarınızdaki yararlı bakterileri besler. Araştırmacılar, modern diyetteki rafine karbonhidratların, obezite ve inflamatuar bağırsak hastalığı riskinizi artırabilecek inflamatuar bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik edebileceğini öne sürüyor.

Rafine karbonhidratlar, işlenmemiş karbonhidratlardan daha yüksek glisemik indekse (GI) sahiptir.Yüksek GI gıdalar, kan şekerini düşük GI gıdalardan daha hızlı yükseltir. Bir çalışmada, yüksek GI gıdalarını yüksek miktarda tükettiği bildirilen yaşlı yetişkinlerin kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi inflamatuar bir hastalıktan ölme olasılığı 2.9 kat daha fazlaydı. Rafine karbonhidratlar şeker, ekmek, makarna, hamur işleri, bazı tahıllar, kurabiyeler, kekler, şekerli alkolsüz içecekler ve ilave şeker veya un içeren tüm işlenmiş gıdalarda bulunur.

Aşırı alkol

Bir çalışmada, alkol tüketen kişilerde inflamatuar marker CRP seviyeleri arttı.Ne kadar çok alkol tüketirlerse, CRP seviyeleri o kadar artar. Çok fazla içki içen insanlar, kolondan ve vücuda hareket eden bakteriyel toksinlerle ilgili problemler geliştirebilir.Genellikle“sızdıran bağırsak”olarak adlandırılanbu durum, organ hasarına yol açan yaygın inflamasyonu tetikleyebilir.
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler