Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber Kampüse adım atmak 50 bin TL

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
6335ef5186b24a5c5c8735b5.jpg

OZAN ÖMER KADÜKER- Üniversitelerde ek yerleştirme kayıtları bugün sona eriyor. Hayalindeki bölümü kazanan öğrenciler, yeni bir hayata merhaba demenin heyecanını yaşarken bu mutluluklarına ortak olan ailelerinin gündemi ise masraflar. Barınmadan yemeğe, ulaşımdan kitaba uzunca bir liste var. Ailesinden uzakta okuyanların masrafı, yemek, barınma ve şehirler arası ulaşım nedeniyle iki katına çıkıyor. Öyle ki en temel ihtiyaçlariçin aylık en az 5 bin TL ayırmakgerekiyor. Eğer daha iyi yurtta ya da evde kalmak, her öğün iyi beslenmek, haftada bir de olsa tiyatro, konser gibi etkinliklere katılmak isterlerse bu rakam aylık 10 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor.

EN BÜYÜK MASRAF BARINMA

Öğrencilerin en önemli masrafı barınma. KYK’ya bağlı yurtların ücreti 250 TL ile 450 TL arasında değişiyor. Bu yurtlarda yer bulamayanlar özellere yöneliyor. Odadaki kişi sayısı vekonumagöre özel yurtların ücreti2 bin TL’den başlıyor15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ev kiralamak da bir diğer seçenek. Kiralarbulunduğu şehre ve bölgeye göre 3 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Eşyalariçin de ortalama 15 bin TL ile 25 bin TL aralığında bir bütçe ayırmalarıgerekiyor.

Ulaşım da masraflar içinde önemli bir kalem. Şehir içi ulaşım aylık ortalama 100 TL ile 300 TL arasında, öğrencilerin bütçesini çok zorlamıyor. Ancak şehirlerarası ulaşım ücretleri ciddi boyutlara ulaştı. Gidiş dönüş otobüs biletleri ortalama 1.000 TL’yi buluyor. Uçak tercih edilirse bu rakam 2 bin TL’yi aşıyor. Öğrenci, her dönem bir kere olmak üzere yılda iki keregidip gelse bile yol masrafı en az 4 bin TL oluyor.

BİR ÖĞÜN YEMEK 50 TL

Öğrencilerin yemek için günlük en az 50 TL harcaması gerekiyor. Sadece teköğünü dışarıda yiyen bir öğrenci, ayda en az 1.500 TL harcarken bu ücret üç öğün için 4.500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu noktada üniversitelerin yemekhaneleri öğrencilerin kurtarıcısı. Bazı yurtlar da sabah ve akşam yemekleriveriliyor.Bir öğünü burada da yeseler öğrencilerin günlük en az 50 TL yemek masrafı oluyor.

Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler, eğer burslu değillerse bu masrafların yanı sıra yıllık 50.000 TL ile 200.000 TL arasında öğrenim ücreti ödüyor. Devlette örgünöğretimdeki öğrenciler için kaldırılmış olsa da ikinci öğretimdekiöğrenciler harç ödemeye devam ediyor. Örneğin tıp fakültesi için 961 TL, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için 804 TL, veterinerlik için 629 TL harç ücreti bulunuyor.

Tiyatro lüks sayılıyor

Öğrenciler, okudukları bölüme göre ders kitapları için de yüksek bir bütçe ayırıyor. Yine mimarlık, diş hekimliği gibi programlardaders materyallerinin maliyeti çok yüksek.Öte yandanbilgisayar da her öğrencinin ihtiyacı. Ders çalışmak, proje hazırlamak gibi işleriçin çok lüks olmasa da ortalama iyi bir bilgisayara sahip olmak gerekiyor. Bu tarz bir ürünün fiyatı 5 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor. Öğrenciler bu temel ihtiyaçlarının yanı sıra sosyal faaliyetlerekatılmakisterse en az 200 TL’lik bir bütçe ayırmak zorundalar. Çünkü birtiyatro biletien az 35 TL, sinema 37 TL, konser 100 TL, kitap da 30 TL. Tüm bu masraflar toplandığında devlet üniversitesi dahi olsa başka bir şehirde okuyan öğrencinin yıllık cebinden çıkacak rakam 50 bin TL’den başlıyor 100 bin TL’ye kadar ulaşıyor.
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler