Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber Mantı tarifi | Mantı nasıl yapılır, çeşitleri neler?

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
6123dcf986b244175cd87761.jpg

Sofraları süslene mantı yemeği, pratik ve lezzetli oluşu ile vazgeçilmez tatlardan biridir. Türkiye'de her şehirde farklı şekilde yapılıyor. Peki, mantı hangi yöreye ait? İşte, mantı malzemeleri ve yapılışı...

MANTI NASIL YAPILIR?

Malzemeleri:

Hamuru için


3,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta

İçi için

250 g az yağlı kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz

Pişirmek için

2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça

Sosu için

Sarımsaklı Yoğurt
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Yarım tatlı kaşığı sumak

Yapılışı:

Karıştırma kabına un ve tuz eklenir. Unun ortasına bir çukur açılır.

Çukur içine ise 1 yumurta eklenerek karıştırılır.

Karıştırılırken ise 1 su bardağı ılık su yavaşça eklenir.

Hamur ne çok sert ne çok yumuşak olacak bir kıvama gelene kadar yoğurulur.

Hazır olan hamurun üzeri streç film ile kapatılır ve dinlendirilir.

Bu sırada bir karıştırma kabına 250 gram az yağlı kıyma eklenir.

Soğan, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı pul biber eklenir ve karıştırılır.

Un serpilen tezgaha hamuru alınır, yoğurarak hamur toparlanır. Hamur 3 eşit parçaya ayırılır.

Parçalara ayrılan hamurlar bezelere bölünür. Bezeleri teker teker yufkadan kalın olacak şekilde oklava ile açılır.

Açılan hamur bir bıçak ile küçük kareler halinde kesilir. Kesilen karelerin ortasına hazırlanan kıyma karışımından ufak parçalar konur.

Hamurun 4 köşesi ortada birleştirilerek mantı şekli verilir. Altı unlanan bir tepsiye şekil verilen mantılar toplanır ve tepsi dondurucuya alınarak dondurulur.

Dondurulan mantılar poşetlere konarak daha sonra pişirmek üzere saklanabilir. Uygun bir tencerede su kaynatılır.

Dondurulan mantılar da suya eklenerek 15-20 dakika kadar pişirilir.

Uygun bir sos tavasına 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir, ardından 2 yemek kaşığı salça da eklenerek karıştırılır.

Hazırlanan salçalı sos pişen mantıların içine eklenir ve karıştırarak pişirmeye devam edilir. Pişen mantılar derin bir tabağa alınır, üzerine sarımsaklı veya normal yoğurt dökülür.

MANTI ÇEŞİTLERİ

Kayseri mantısı
Sinop mantısı
Boşnak mantısı
Çerkes mantısı
Çıtır mantı
Yaprak mantı
Yağ mantısı
Bodrum mantısı
Etli siron mantı
Hengel mantısı
Türkmen mantısı
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler