Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber Patates sevenlere güzel haber! Bilim insanları araştırdı! Tarımda ‘devrim’ olabilir

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
65dd132a530cb6da5d81f17c.jpg

Bir araştırma, kanserojen olduğu bilinen patates kızartmasının bilimsel prosedürlerle sağlıklı hale getirilebileceğini ortaya koydu. ABD’de Michigan Eyalet Üniversitesi’nin araştırması kızartılan patateslerin sağlıklı hale getirilebileceğini ortaya koyarken, keşfin tarım endüstrisinde “devrim” yaratabileceği bildirildi.

Üreticiler, dünyanın en fazla tüketilen ürünlerinden patatesi, genellikle soğuk depoda sakladıktan sonra satıyor. Ancak düşük sıcaklık, nişastayı şekere dönüştüren soğuk kaynaklı şekerlenme (CIS) adlı bir süreci de tetikliyor. Şeker yüklü patateslerin yüksek sıcaklıkta kızartılması ise kanser riski de dahil, sağlık sorunlarına neden olan akrilamid adlı kimyasalın üretilmesine yol açıyor.

Türk bilim insanları duyurdu: Dinozorlar tozutmuş!

CIS GENİ BULUNDU

“The Plant Cell” dergisinde yayımlanan araştırma ise soğukta saklanmasına rağmen kızartıldığında sağlıklı kalabilecek patates çeşitlerinin geliştirilmesi için umut vaat ediyor. CIS’a neden olan geni tespit ettiklerini belirten uzmanlar, “Bu genin nasıl işlevsiz hale getirildiğini inceleyerek, CIS’a doğal olarak dirençli olan ve toksik bileşikler üretmeyecek patatesler geliştirmenin önünü açıyoruz” dedi. Patateslerde akrilamid oluşumunun azaltılmasının diğer işlenmiş nişastalı gıdalar için de olumlu etkilerinin olacağı ve gıda israfını da önleyebileceği belirtildi.

65dd134c530cb6da5d81f17e.jpg


Bilim insanları Ay’da yaşama imkan sağlayacak bir enerji kaynağı geliştirdi

FİLİZLENİRSE ZARARLI

Uzmanlar, evde depolandıktan bir süre sonra fazla filizlenen patateslerin yenilmemesi uyarısında bulundu. ABD’de North Carolina Eyalet Üniversitesi’nden Ellen Shumaker, “Bu filizler, baş ağrısı, kusma ve diğer sindirim semptomları gibi hastalıklara neden olabilen solanin adlı bir zehir içeriyor” dedi.

Ciddi vakalarda solaninin felce neden olabileceği belirtilirken, Shumaker, filizler küçükse ve patates yumuşak değilse veya buruşmamışsa filizlerin kesilip ürünün tüketilebileceğini söyledi.

Japon bilim insanları: Yapay zekayla tavuk gıdaklamasını tercüme ettik
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler