Neler yeni
Kamu, Memurlar Dünyası, Son Dakika Haberler | Hizmetliler.Com.Tr

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Haber Tane tane pirinç pilavının sırrı meğer buymuş! Tel tel dökülüyor, lapa olmuyor

hizmetli

Administrator
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2022
Mesajlar
25,292
Tepkime puanı
5
Puanları
38
662672910a11b05b0be480c4.jpg

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan pirinç pilavı, yüzyıllardır sofralarımızın baş tacı olmuştur. Hem özel günlerdeki zengin sofraların vazgeçilmezi hem de günlük yemeklerin yanında sadık bir eşlikçi olarak yer alır. Pirinç pilavının Türk kültüründeki önemi sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda yapımının incelikleridir. Tane tane ve tel tel dökülen bir pilav yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır.

NİŞASTASINI AKITIN

Hurriyet.com.tr’de yer alan habere göre, Pilav yaparken pirinç seçimi çok önemlidir. Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Bu nedenle baldo veya basmati pirinç de tercih edilebilir.

Pirinç tencereye eklenmeden önde nişastasının akması için iyice yıkanıp süzülmeli. Böylece kalan nişastası güzelce arınacak ve pilavınızın tel tel olması kolaylaşacak.

Pişirme aşamasına gelindiğinde, mümkünse “pilav tenceresi” adıyla satılan çok derin olmayan geniş tencereleri tercih edin. Bu tencereler pirinçlerin daha çabuk ısınarak pişirme esnasında daha az kırılmasına yardımcı olacaktır. Eğer pilav tencereniz yoksa da büyük ve yayvan bir tencereyi tercih edin. Aksi takdirde pirinçleriniz şişip kabardığında tencereye sığmaz ve yapışır. Pilavınızın tane tane olması için dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktalarından biri budur.

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ

Malzemeler:


2 su bardağı pirinç

2,5 su bardağı sıcak su

3 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Pirinçleri ıslatmak için:

Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su

Tuz

662672440a11b05b0be480c2.jpg


Yapılış:

Pirinçleri bol su ile yıkayın. Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Biraz tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yıkayarak suyunu süzün. Nişastası gidene kadar yıkamaya devam edin. Çıkan suyun berrak olması önemlidir.

Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu, tanelerinin ayrılmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.

Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyin. İsterseniz yarım tavuk suyu, yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Tavuk suyunuz yağlı ise su ile karıştırmanızı öneririm, yağlı değilse tamamı tavuk suyu ile daha lezzetli olacaktır. Son olarak tuzu ekleyin.

Pilavı kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakın. Üzeri göz göz olduğunda, yani suyu çekip pilavın üzerinde nokta nokta delikler oluştuğunda, kısık ateşe alın. Pirinçler yumuşayıp suyu tamamen çekene kadar pişirin.

Pişen pilavı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatın. Pilavı 10-15 dakika dinlendirin. Daha sonra tahta kaşık ile nazikçe karıştırarak servis yapabilirsiniz.
 
Üst
AdBlock Algılandı

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Tabii ki, reklam engelleme yazılımı, reklamları engellemede harika bir iş çıkarır, ancak aynı zamanda web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi için lütfen AdBlocker'ınızı devre dışı bırakın.

AdBlock'u Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler